سفارش تبلیغ
صبا ویژن

روح در قالب غزل آمد ...

*دکتر سعید سلیمانپور ارومی:

*شعر استاد دکتر علیرضا قزوه به مناسبت سالروز تولد استاد عباس خوش عمل کاشانی:
*این فی البداهه ی من است درتولّد عزیزدلم عباس خوش عمل کاشانی.الهی دیرپایدوتا ده سال بعدحاکم کاشان شودوما همه را درقصر حکومتی میهمان کند...خدا را چه دیدی!:
***
شنیدم که عبّاس دارد تولّد
به کاشان بود جشن بسیار لابد
ببندید آذین همه سایت ها را
بدون درنگ و بدون تمرّد
خروسان بخوانند قوقولی قوقو
بگویند مرغان دلشاد قدقد
شبیه چه مرغ و خروسی است عبّاس؟
گمانم شبیه عقاب است وهدهد
میان همه اختران است عبّاس
زمانی سهیل و زمانی عطارد
الا شیخ عبدالرّحیم* عزیزا
که آگاهی از سنّت و از تجدّد
اگر مانده در کیسه ی سایت پولی
به شاباش عبّاس کن خرج اگر شد
اگر هم نشد هدیه اش را بریزیم
من از کیسه ی تو، تو از کیسه ی خود!
*علیرضا قزوه
25 دی ماه 1397
*عبدالرّحیم سعیدی راد.

***
25 دی ماه سالروز تولد شاعر و ادیب توانا استاد عباس خوش عمل کاشانی به سال 1337 شمسی است. این روز را خدمت ایشان و ادبیات تبریک می گویم!ایشان اولین مشوق بنده در شعر و در مجله جوانان امروز بودند. پاسخ کوتاهی که در بخش مشاوره ادبی  برایم نوشتند، در کنار نقد شعر من، تعریف و تمجید از من جوان بود و همین یکی دو جمله برای من کافی بود که دلگرم و خوشحال به راهم ادامه بدهم. نمی دانم اگر ایشان آن روزها حال و روز امروز شاعران از جمله خودشان را می دیدند باز هم جوانان را  در این مسیر شعر و شاعری تشویق می کردند یا نه!
این چند بیت تقدیم به محضر مبارکشان:

مژده ای دوستان که یار آمد
گلشن شعر را بهار آمد
 
جشن میلاد ماه تابان شد
آسمان ادب چراغان شد
 
روح در قالب غزل آمد
مژده! عباس  خوش عمل آمد
 
از «یک و هشتصد»1 که راتب اوست
حال و روز معاش او نیکوست
 
از صلت جیب اوست مالامال
تالی عنصری به مکنت و مال
 
سفره‌اش لاکچری و خوش‌منظر
جمله آلات خوان او از زر
 
کرده میز غذاخوری ز رُخام
دیگدانش ز نقره، نقر? خام

این هنرمند تا  نشسته به صدر
قدر با غین دیده! (یعنی: غدر!)
 
باعث و بانی‌اش اگر دانی
دولت مستطاب روحانی
 
کرد باید به شیو? احسن
آفرین‌ها نثار شیخ حسن
 
شکر گویند از بُن دندان
عالمان، شاعران، هنرمندان
 
بهر نسل جوان مرا پندی‌ست:
«شاعری شغل آبرومندی‌ست!»

1.اشاره به مستمری ماهانه ی استاد از سازمان تأمین اجتماعی (که ابتدا یک میلیون وهشتصد هزار تومان بود و حالیه 4 میلیون تومان شده است) !!

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::                                                      ::::::::::::::::::::::::::::::::::

*حکایت من و شاطرحسین کبیر! 

استاد عبّاس خوش عمل کاشانی یا همان «شاطر حسین» معروف گل آقا، از آن شاعران و طنزپردازان کهنه کار است. او  در کنار اینکه شاعر بسیار خوبیست،  شعرشناس و منتقد برجسته‌ای نیز محسوب می‌شود.
بسیاری از معروف ترین شاعران این روزگار- و غیرمعروف هایی چون من!- مدیون تشویق های اویند و زمانی که نوجوان و جوان بودند شاطرحسین- که مشاور ادبی مجله جوانان امروز بود-شعرهایشان را چاپ  کرده و به آنها میدان داده‌است. خوش‌عمل  آن روزها در صفحه ادبی «جوانان امروز»با کسی تعارف نداشت و اینکه فکر کند  چون مخاطبان مجله جوانند،باید از آنها الکی تعریف کند تا قلبشان نشکند، در مرام او نبود! چه بسا جوانانی که به تشخیص و اظهار نظر صریح  او که:« در شعر به جایی نخواهی رسید!» شعر و ادبیات را رها کردند و الساعه تاجر و سرمایه‌دارند و مانند او به فکر عقب افتادن قسطها و   در غم پرداخت فیش آب و برق و گازشان نیستند و صدالبته برای همین نیز  به جان ایشان دعا می‌کنند!
به یاد دارم که ایشان در  بخش «مشاور ادبی» بهترین تعریفشان این بود که «طبع قابل پرورشی داری» یا فوق فوقش «طبع خوبی داری» که البته همین‌ها هم حکم کیمیا را داشت! حالا  تصور کنید که نوجوانی 17 ساله برای اولین بار برای او شعر فرستاده باشد و او در کنار نقد شعرش،   برایش نوشته باشد «طبع بسیار روان و استعداد خوبی دارید و به آینده‌ شما امیدوارم» و «با اینکه سنتان کم است اما خوب می‌سرایید». میزان تشویق شدن آن نوجوان را می‌توانید برآورد کنید!

اما الساعه سوال این است که: حالا بعد از گذشت 29 سال از آن روزگار آیا آن نوجوان دیروزی توانسته‌است به امیدواری او جوابی در خور بدهد یا نه، امید او را ناامید کرد‌ه است! سوالی  که البته آن را  باید  خود مشاورادبی جواب دهد!

سالروز تولد استاد خوش عمل  مبارک، تنشان سلامت و دلشان شاد و  سابه‌شان همواره بر سر ادبیات این مرز و بوم مستدام ان شاءالله

ای نثر تو شکر، ای نظم تو عسل
سهمی به ما بده زین هردو لااقل!

مرغان خوش‌نوا توی کلاستان
این قول خوانده‌‌است آن دیگری غزل!

گفتم به بلبلان: استادتان که بود؟
گفتند یکصدا: عبّاس خوش‌عمل!

***




تاریخ : جمعه 100/10/24 | 4:6 عصر | نویسنده : عباس خوش عمل کاشانی | نظر